De lente – Het houtelement

De Winter heeft ons de laatste maanden in haar greep gehouden, maar ruimt nu toch echt het veld voor de Lente. Alles loopt uit, er komen weer mooie fris groene blaadjes aan de bomen en struiken en bloesems gaan bloeien, waarvan we volop kunnen genieten.
Binnen de Traditioneel Chinese Geneeskunde betekent dit een verschuiving van het element Water (Winter) naar het element Hout (Lente). Het Hout element is Yang; de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht. Hout heeft als belangrijkste functie om energie en vloeistoffen in je lijf goed te laten stromen, zonder blokkades en in de juiste richting.

Lente: Tijd om nieuwe plannen uit te voeren

Mentaal is het Houtelement verantwoordelijk voor het maken van nieuwe plannen en ontwikkeling door de energie van de Lever en Galblaas. De Lever (Yin orgaan en voedend) maakt de plannen en de Galblaas (Yang orgaan, bewegend) stimuleert de uitvoering van de plannen. Het Houtelement zorgt voor de benodigde kracht en moed. Verstoring van de Houtenergie kan ontaarden in veel plannen hebben, maar vastlopen in de uitvoering. Als Hout in zijn groei wordt belemmerd, uit zich dat in irritatie, boosheid en frustratie. Fysiek uit gestagneerde Hout energie zich bijvoorbeeld in spanningen in de nek en schouders, hoofdpijn en rusteloze benen.
De Lever heeft nog meer functies; naast het vrij laten stromen van energie en vloeistoffen in je lijf, is de Lever verantwoordelijk voor het voeden van de pezen. Bij een verzwakt Houtelement vermindert de circulatie van Qi (energie) en Bloed en ontstaan stagnaties in de pezen. Ook vallen oogklachten onder de functie van de Lever; wazig zien, branderige, jeukende en tranende ogen zijn vaak een gevolg van een verstoorde Lever energie.

Welke voeding versterkt het houtelement?

  • Overwegend zure (de smaak van het Houtelement) voedingsmiddelen zijn uitermate geschikt: zure fruitsoorten zoals bessen, ananas, kiwi, rabarber, citroen, limoen, sinaasappel en zure appel. Zure groenten zoals zuurkool en augurk en zure melkproducten zoals zure room, kwark en yoghurt.
  • Veel groene (de kleur van het Hout element) voedingsmiddelen: spinazie, andijvie, broccoli, paksoi, rucola en peterselie.
  • Granen als gort, spelt en tarwe.
  • Dranken: vruchtensap, hibiscus-, rozenbottel- en citroen thee.

Nog 2 tips voor een energieke lente:

  1. BEWEEG WAT MEER voor een betere doorstroming van energie, bloed, afvalstoffen en voedingsstoffen. Hoe beter alles stroomt, hoe energieker jij je voelt!
  2. GA OP TIJD NAAR BED; maak er een gewoonte van om niet later dan 23:00 naar bed te gaan. Volgens de Chinese orgaanklok is je lever aan het begin van de nacht, tussen 01:00 en 03:00 uur, het meest actief. Je bent dan zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen, want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen.

Voetreflexplus in de lente

Het Hout element is lastig om met voeding alleen te balanceren. Vaak is een aanvullende therapie, zoals VoetreflexPlus therapie nodig om het weer in balans te krijgen. Hierbij worden enerzijds de Westerse reflexzones op de voeten behandeld en anderzijds de meridianen/energiebanen met de bijbehorende accupunctuurpunten op de voeten en onderbenen. De werking is gericht op ontgifting, opbouw van energie en stimulering van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Hierdoor wordt vitaliteit, gezondheid en balans in het lichaam bevorderd. Gun jezelf een ontspannen en weldadige VoetreflexPlus behandeling!