De Nazomer – Het Aarde Element

De Chinese Elementenleer kent niet vier, maar vijf seizoenen. Medio augustus begint de nazomer en vindt er een verschuiving plaats van het element Vuur naar het element Aarde. De nazomer duurt tot eind september. Deze periode is bedoeld om je te helpen omschakelen van volle yang energie in de zomer naar yin energie. De piek van mannelijke yang energie is voorbij en vrouwelijke yin energie wint aan kracht. Dit heeft effect op alles in de natuur, dus ook op jou als mens. Meer “yin” worden betekent meer rust toelaten en je meer verbinden met kalme, ontvangende, vrouwelijke energie. Het is een goede tijd voor reflectie, voor zelfzorg, rust en een pas op de plaats. Het Aarde element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element. Het wordt geassocieerd met evenwicht, harmonie, verbondenheid en loyaliteit.

Nazomer: tijd nemen om te “verteren”

De “Aarde” meridianen zijn de Maag meridiaan en de Milt meridiaan. Deze hebben als grootste functie het verteren en transformeren van voedsel. En dan wordt niet alleen eten en drinken bedoeld, maar het geldt ook voor emoties en gedachten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen emoties en gedachten en tijd te nemen om deze voldoende te “verteren”. Is je Aarde element in balans, dan ben je stabiel en redelijk praktisch ingesteld. Je hebt je leven op orde, houdt van degelijkheid en je bent betrouwbaar. Bij een disbalans kunnen emoties opkomen als zorgen maken (om jezelf of om anderen) en piekeren. Deze emoties verzwakken de Maag/Milt. Door goed te aarden, te gronden, kun je het evenwicht weer herstellen.

Voeding van belang voor het Aarde element

Voeding is van groot belang om het Aarde element op peil te houden. Het levert ons lichaam de benodigde energie ofwel GuQi. Voeding is dan ook van invloed op een disbalans. Onderstaande voeding zorgt voor klachten van het Aarde element en kan beter worden vermeden: Koude voeding, koude drankjes, rauwe voeding, vette voeding en alle vormen van toegevoegde suikers.
Versterkend voeding voor het Aarde element is zoet van smaak en geel van kleur:
Groenten: pompoen, wortel, venkel, alle koolsoorten
Granen: gierst, rijst, mais
Vlees: rund- en kalfsvlees
Fruit: zoete appel, peer, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen
Dranken: appelsap, druivensap, venkelthee, zoethoutthee.

Afstemmen op de Nazomer met VoetreflexPlus.

De afstemming op het ritme van het jaar is volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze een belangrijke bron van gezondheid. Het idee is dat we effectiever zijn, wanneer we meebewegen met de grotere bewegingen waar we onderdeel van zijn. Met VoetreflexPlus zijn diverse behandelingen te geven die versterkend en ondersteunend werken voor o.a. de Maag en Milt. Hierbij worden enerzijds de Westerse reflexzones op de voeten behandeld en anderzijds de meridianen met de bijbehorende acupunctuurpunten. De werking is gericht op reiniging, opbouw van energie en stimulering van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Hierdoor wordt de vitaliteit, gezondheid en balans in het lichaam bevorderd. Gun jezelf een ontspannen en weldadige VoetreflexPlus behandeling en maak tijd voor de Nazomer energie! Graag tot ziens in de praktijk in Amsterdam (IMC Visana) of Amstelveen.