voor Vitaliteit, Gezondheid en Balans
Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) valt onder RSI (Repetitive Strain Injury), net als de tenniselleboog, muisarm en gameboy duim. Repetitive Strain Injury is de verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten die voortkomen uit herhaalde belasting of beweging. Met als vervelende symptomen pijn, tintelingen, stijfheid en een doof gevoel in je armen.
De druk op de zenuw geeft de pijnklachten, een branderig gevoel, gevoelloosheid of tintelingen meestal in de duim(muis), wijs-, middelvinger en een gedeelte van de ringvinger. Ook is er de nachtelijke pijn met uitstraling naar onder- en/of bovenarm.
CTS komt veel voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar en tijdens de zwangerschap.
CTS is een vervelende en hinderlijke klacht, die erg belemmerend kan zijn bij alle dagelijkse werkzaamheden.
Het is een veel voorkomende klacht en als behandelingen in het reguliere circuit niet werken, wordt er vaak een operatieve ingreep geadviseerd.
Uitstel of afstel van een operatie kan met VoetreflexPlus therapie!
Tijdens mijn studie VoetreflexPlus therapie aan de Total Health Academy heb ik het Carpaal Tunnel Syndroom als onderwerp voor mijn scriptie gekozen. Hiervoor heb ik vijf cliënten met de diagnose C.T.S. behandeld met een specifiek protocol, waarbij de Westerse- en Chinese (TCG) voetreflex methodes zijn gecombineerd. Bij de Chinese methode worden de meridianen (en de daarop gelegen acupunctuurpunten) behandeld. In dit geval ook de meridianen op de armen, waarvan er één parallel loopt aan de aangedane zenuw (Nervus Medianus).
Het resultaat van de behandelingen was bij alle cliënten positief. Met name de behandeling, waarbij de betreffende meridiaan werd behandeld, had veel effect.
Naast de behandelingen kan de cliënt zelf ook een aantal oefeningen doen, waarmee het effect versterkt wordt. Hoe meer iemand hier zelf mee aan de slag gaat, hoe meer het proces positief beïnvloed wordt.
Het behandelplan voor CTS en RSI ziet er als volgt uit
Zes weken achtereen een persoonlijke sessie, met een aantal oefeningen die je thuis ook kunt doen. De eerste sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Dit om de klachten te inventariseren, maar ook om te wennen aan de voetreflexmassages en de armmassages. Dan kun je beslissen of voetreflex bij je past en of je daarmee verder wilt gaan. Volgende behandelingen zijn ongeveer een uur.