Als de dagen korter worden, ligt voor veel mensen de herfstdip op de loer. Helemaal niet vreemd, ca. 1 miljoen Nederlanders hebben er last van! Ze voelen zich moe, lusteloos, neerslachtig en hebben weinig energie. Hoe komt dat en vooral wat doe je ertegen?

Minder daglicht, minder cortisol, minder “aan”.

Om goed te kunnen functioneren hebben we daglicht nodig. Het lichaam maakt cortisol aan, een hormoon dat ervoor zorgt dat we “aan” staan, wakker blijven, aandacht hebben en v.w.b. stress tegen ’n stootje kunnen.
Voor de aanmaak van cortisol is natuurlijk daglicht nodig. Als de dagen korter worden is er minder daglicht, dus minder cortisol, waardoor de verschijnselen ontstaan.

Blijf de Herfstblues de baas met deze tips:

Ga elke dag naar buiten en beweeg: frisse lucht en daglicht heb je nu meer nodig dan voorheen. Van beweging krijg je energie en je raakt er ontspannen van.

  • Zorg voor structuur: sta op vaste tijden op en ga op vaste tijden naar bed om je slaap- en waakritme constant te houden.
  • Ga op tijd je bed in, ook als je niet kunt slapen. Ga toch op vaste tijden in je bed liggen, al is het maar om te lezen.
  • Eet gevarieerd en zoveel mogelijk volgens het seizoen: kies voor groenten als bieten, wortelen, kolen en pompoenen.
  • Doe leuke dingen: plan op zijn tijd leuke dingen en uitjes met je beste vrienden of vriendinnen om in een positieve flow te komen.
  • Zorg goed voor jezelf: neem een ontspannen (voeten)bad, of boek een VoetreflexPlus behandeling. Bij een VoetreflexPlus massage komen op een natuurlijke manier “gelukshormonen” vrij. De belangrijkste happymakers zijn serotonine en oxytocine.

De effecten van de “gelukshormonen” serotonine en oxytocine

Bij een massage komen deze stofjes op een natuurlijke manier stofjes vrij en daar kun jij je voordeel mee doen.
Serotonine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een “hersenhormoon” dat ervoor zorgt dat cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Serotonine speelt een rol bij o.a. slapen, emoties, je stemming en je bioritme.

Serotonine heeft een kalmerende werking en maakt rustiger wat leidt tot een lagere bloeddruk en lagere hartslag. Het beïnvloedt je stemming en emotie op een positieve manier.
Het helpt stress verlichten, het reguleert de spierspanning en het speelt een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Een tekort is aan serotonine kan leiden tot depressies, verdriet, angst, fobieën, agressiviteit en complexere psychische aandoeningen.

Serotonine heeft een stimulerend effect op de productie van oxytocine, het “knuffelhormoon”.
Oxytocine is ook een neurotransmitter; het zorgt dat bepaalde hersendelen die betrokken zijn bij emoties gestimuleerd worden. Het heeft effect op je welzijn en vergroot positieve gevoelens van vertrouwen, emotionele- en sociale verbinding. Het geeft een ontspannen, veilig en prettig gevoel.
Tegelijkertijd vermindert oxytocine angst- en stress gevoelens. Twee vliegen in één klap!

Wil jij de positieve effecten van een VoetreflexPlus behandeling ervaren? Druk dan op onderstaande button!