De Zomer – Het Vuur Element

Volgens de Traditioneel Chinese Geneeswijze (TCG) wordt gewerkt met de Vijf Elementen Leer (vuur, aarde, metaal, water en hout), waarbij het uitgangspunt is, dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van de seizoenen, het ritme van de dag en nacht en het functioneren van de mens. Hoe meer je volgens dit ritme leeft, hoe beter je in balans komt.
Het Zomer seizoen wordt geassocieerd met het element Vuur. Het Vuur element is het meest yange element. Het is een naar buiten gerichte energie en kenmerkt zich door bloei, licht, warmte en activiteit. Het staat voor ontwikkeling, inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid en interesse.

Hart- en Dunne Darm meridiaan

De bij het Vuur element betrokken meridianen zijn de Hart meridiaan en de Dunne Darm meridiaan. De Hart meridiaan gaat over alles wat met ons Hart te maken heeft. Enerzijds fysiek: het Hart als vitaal orgaan, de hartspier en de bloedvaten. Anderzijds mentaal: in ons hart bevindt zich een afdruk van onze ziel (Shen), waarin zich onze diepste emoties afspelen, van vreugde en blijdschap tot verdriet.
De Dunne Darm meridiaan controleert opname en transformatie van voedingstoffen en vloeistoffen. Deze meridiaan zorgt ervoor dat je onderscheidingsvermogen hebt en kunt analyseren. Wat weg kan wordt losgelaten en wat mag blijven wordt vastgehouden. De Zomer is een uitermate geschikt seizoen om stil te staan bij deze thema’s.

Vuurelement in balans

Als je vuurelement mooi in balans is, dan voel je je enthousiast, uitbundig en energiek. Ook mentaal gaat het je voor de wind. Shen huist namelijk in het vuurelement. Shen is de energie die zich uit in helder denken, een goed geheugen en scherpe zintuigen. Als je vuurelement in balans is, heb je een heldere geest, krijg je inzichten en is je concentratie optimaal.

Vuurelement uit balans

Het vuurelement kan echter ook uit balans zijn. Je krijgt dan weinig mee van al het enthousiasme om je heen. Je hebt genoeg redenen om blij te zijn, maar je voelt je vreugdeloos en chronisch ontevreden. Ook kun je te maken krijgen met een gevoel van afwezigheid, lusteloosheid en desinteresse omdat je Shen niet optimaal functioneert.

Voeding voor het Vuur element

Voeding kan ondersteunend werken bij een disbalans van het vuurelement. Gunstig zijn voedingsmiddelen met een bittere smaak en rode kleur.:
Groenten: andijvie, radijs, witlof, olijf, rode biet, rode kool, pastinaak en artisjok.
Fruit & kruiden: grapefruit, vlierbes, jeneverbes, kurkuma, cacao, salie, tijm en rozemarijn.
Vlees: lam en alle soorten gegrild vlees
Drinken: kamillethee, groene thee, koffie, bier en rode wijn.

Afstemmen op de Zomer met VoetreflexPlus

De afstemming op het ritme van het jaar is volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze een belangrijke bron van gezondheid. Het idee is dat we effectiever zijn, wanneer we meebewegen met de grotere bewegingen waar we onderdeel van zijn. Met VoetreflexPlus zijn diverse behandelingen te geven die versterkend en ondersteunend werken voor o.a. het Hart en de Dunne Darm. Hierbij worden enerzijds de Westerse reflexzones op de voeten behandeld en anderzijds de meridianen met de bijbehorende acupunctuurpunten. De werking is gericht op reiniging, opbouw van energie en stimulering van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Hierdoor wordt de vitaliteit, gezondheid en balans in het lichaam bevorderd. Gun jezelf een ontspannen en weldadige VoetreflexPlus behandeling en laat de Vuur energie stromen! Graag tot ziens in de praktijk in Amsterdam (IMC Visana) of Amstelveen.