Het versterkt het immuunsysteem, zorgt voor vitaliteit, gezondheid en balans.

HERFST gezien vanuit de CHINESE GENEESKUNDE

De Herfst is begonnen; het seizoen van de verandering. Na de uitbundigheid van de Zomer is het nu tijd om je weer meer terug te trekken en naar binnen te keren. Net zoals in de natuur: de levenssappen trekken zich terug naar de wortels, de bladeren vallen van de bomen, de oogst is afgelopen en de dagen worden korter. In de Chinese Geneeskunde wordt de Herfst geassocieerd met het Metaal element en is het de ideale tijd om aandacht te besteden aan de thema’s Loslaten, Zelfwaardering en Discipline. Loslaten wat oud en overbodig is, reflecteren op patronen die ons leven belemmeren en stappen zetten om ze te transformeren en tegelijkertijd verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd.

OPNEMEN EN LOSLATEN

In de Chinese Geneeskunde staan de organen/meridianen Longen en Dikke Darm die bij het Metaal element horen nu centraal.
De Longen staan voor het innemen van nieuwe levensenergie. Ze halen “zuivere” en “heldere” energie naar binnen en verspreiden deze in het lijf. De longen zijn ook verantwoordelijk voor de “Wei-Qi”; je verdedigingsschild tegen ziektekiemen uit de buitenwereld.
De Dikke Darm staat voor het opruimen, afvoeren en elimineren van wat niet meer nodig is. Dit geldt ook voor het elimineren van mentaal en spiritueel afval. Deze twee bewegingen, loslaten van het waardeloze en binnenhalen van het zuivere en waardevolle, moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te kunnen functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws.

GESCHIKTE VOEDING voor de HERFST

Long en Dikke Darm energie kan worden ondersteund door veel verwarmend voedsel te eten zoals soepen en stoofpotjes. Verruil de zomerse salades en kies voor koolsoorten, pompoenen, appels en peren. Gebruik verwarmende kruiden en specerijen zoals kaneel, gember, chili, kruidnagel en peper.

VERKOUDEN OF GRIEPERIG?

Merk je de eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals (gember) thee en bouillon. En neem Rust! Het geeft je lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen.

AFSTEMMEN OP DE HERFST MET VOETREFLEX PLUS®

De afstemming op het ritme van het jaar is volgens de Chinese Geneeswijze een belangrijke bron van gezondheid. Het idee is dat we effectiever zijn wanneer we meebewegen met de grotere bewegingen waar we onderdeel van zijn. Met VoetreflexPlus® zijn diverse behandelingen te geven die versterkend en ondersteunend werken voor de Longen en Darmen. De werking is gericht op reiniging, versterking van het immuunsysteem en stimulering van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Hierdoor bevordert een VoetreflexPlus® massage de vitaliteit, gezondheid en balans in het lichaam. Gun jezelf een ontspannen en weldadige VoetreflexPlus® behandeling en geniet optimaal van de Herfst!

Graag tot ziens in de praktijk in Amsterdam (IMC Visana) of Amstelveen.