De keerzijde van de bloei van de natuur is, dat het ook de tijd is van de hooikoorts. Een allergie voor stuifmeel van grassen, planten en bomen. Met als vervelende klachten, jeuk aan de neus, verstopte neus, jeukende, tranende ogen, benauwdheid en moeheid.

Westerse visie

Elk mens vormt antistoffen tegen stuifmeel in zijn lichaam. Bij iemand met hooikoorts reageert het lichaam erg heftig zodra de slijmvliezen met stuifmeel in aanraking komen. Er ontstaat een ‘overdreven’ afweerreactie, waardoor de slijmvliezen zwellen en meer slijm gaan produceren. Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. In sommige families komt het meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoe lang dat duurt, is niet te voorspellen.

Traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG) visie

Volgens de Chinese geneeskunde zijn bij hooikoorts de Lever (Houtelement) en Long (Metaal element) betrokken.
Oogklachten zoals branderige, jeukende, tranende ogen zijn vaak een gevolg van een verzwakte Lever-energie. Een tekort aan bloed in het lichaam, waardoor de Lever de ogen niet goed kan voeden.
De Long-energie is secundair betrokken, omdat het de Long niet lukt om de Lever te controleren. Ook zorgt de Long-energie voor de kwaliteit van het neusslijmvlies. Bij een verzwakte Long-energie ontstaat slijmvorming of kortademigheid.

Wat doet een Voetreflex+ behandeling bij hooikoorts?

Een voetreflex+ therapeut behandelt vanuit de Westerse- en Oosterse (TCG) visie.
Westers zal het immuunsysteem versterkt worden door massages te geven die gericht zijn op het lymfesysteem.
Vanuit de TCG zal gemasseerd worden op de Levermeridiaan op de benen en op de Longmeridiaan op de armen. Hierbij worden ook acupunctuurpunten meegenomen.
Door de gecombineerde aanpak, worden zowel de fysieke- als energetische systemen in het lichaam gestimuleerd en versterkt.

Verdere tips

  • Medical taping: hierbij wordt het tape aangebracht op de bovenrug. Het heeft een liftend effect op de opperhuid, waardoor er een drukvermindering ontstaat en de bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. Ook heeft het een kalmerende werking op het allergisch reactiemechanisme. Uit een onderzoek, gedaan door Cure Tape (Leverancier van het tape) blijkt dat 84% flinke verlichting heeft door medical taping bij hooikoortsklachten.
  • De neus spoelen of sprayen met fysiologisch zout. Dit kan klachten verminderen, je kunt het zo vaak gebruiken als je wilt en er zijn geen bijwerkingen.

Voedingtips

  • Brandnetel vermindert de aanmaak van histamine, waardoor de allergische reactie vermindert. Drink er regelmatig thee van of maak een brandnetelsoep.
  • In knoflook en uien zit veel quercetine, dat kan helpen om de klachten van de allergische reactie te verlichten.
  • Geef je immuunsysteem een boost door veel verse groenten en fruit te eten.

Voor de voetreflex+ behandelingen en Medical taping kun je terecht bij Vivid Touch.